Sonntag, 12. Mai 2013

mother´s day with an ornamental cake roll and a free template

english
My mum, she´s an artist, a poet and the best mum in the world.
I know everybody says that about their mother, but it´s truth.
She loves painting and writing. 
My mum is not an artist in the kitchen, not at all, but she can turn
simple words into something special, within minutes.
My sister and I loved to listen to her made-up bed night stories;-) 

 ♥ ♥  ♥ ♥  ♥ ♥ 

deutsch
Meine Mutter ist eine Künstlerin, eine Dichterin und die Beste Mama der Welt. 
Ich weiss, jeder behauptet das von seiner Mutter, aber es ist wahr.
Sie liebt die Malerei und das Schreiben.
Eine Küchenfee ist meine Mutter nicht, nie im Leben, aber dafür kann sie ein paar 
einfache Worte, 
im Handumdrehen, in etwas ganz Besonderes verwandeln.
Meine Schwester und ich haben Ihre erfundenen Gute-Nacht-Geschichten
immer geliebt;-)


Even now, as a grown-up, I still love to hear her short stories, 
full of droll words and nuggets of wisdom.

♥ ♥  ♥ ♥  ♥ ♥ 
Auch jetzt als Erwachsener, liebe ich es noch immer Ihren Kurzgeschichten,
voll lustiger Worte und kleinen Lebensweisheiten zu lauschen. 


Last time my mum turned a plain white canvas into a colorful 
piece of jewelry.
That and the awesome blog from Raiza Costa from delightdulce
inspired me to turn a simple cake roll into a floral ornament 
preciousness.
♥ ♥  ♥ ♥  ♥ ♥ 

Letzes Mal hat meine Mutter eine einfache, weiße Leinwand in ein

farbenprächtiges Kunstwerk verwandelt.
Das und der wunderbare Blog von Raiza Costa von delightdulce
hat mich dazu inspiriert, eine einfache Biskuitrolle, in eine florale 
Kostbarkeit zu verwandeln.



Here you can download my floral ornament template, for the 
cake roll, for free.
You can also find the recipe in german at the end of this post.

♥ ♥  ♥ ♥  ♥ ♥ 
Hier könnt Ihr die Vorlage für meine florale Biscuitrolle umsonst
 herunter laden.




ornamental strawberry cake roll


Ingrediens:


for the pattern
1 egg white
2 tablespoons sugar (30g)
3 tablespoons flour (20g)
3 tablespoons cocoa (20g)
1 1/2 tablespoons soft butter (20g)

for the sponge cake
5 eggs
1/3 cup + 1/4 cup sugar (125g)
1 package vanilla sugar (8g)
1 pinch salt
1 cup + 1 tablespoon flour (125g)

for the filling
5,2 oz strawberry jelly (150g)
2 packages vanilla sugar (16g)
6 fl oz whipping cream (180ml



Directions:

Preheat oven to 390° F. Line baking sheet with baking paper.
Place the pattern template under the baking paper and set aside.

In a medium bowl mix all ingredients for the pattern together.
Transfer the dough in a piping bag with a small round decorating tube.
Draw all the patterns with the piping bag and store the baking sheet in the freezer.

For the sponge cake:
In the meantime separate the eggs, placing the whites in one bowl and the yolks in another.
Beat yolks with 5 tablespoons water creamy.
Stir in 1/3 cup sugar and 1 package vanilla sugar, until the mixture is thick, light and fluffy.
Beat egg whites with salt until foamy.
Add 1/4 cup sugar and beat until stiff peaks form.

Gently fold the egg whites into the egg yolk mixture using a egg beater, just until incorporated.  
(Don't over mix or the batter will deflate.) 
Take the baking sheet out of the freezer and spread the batter evenly onto the pattern.
Bake for 10-15 minutes in the hot oven.

For the filling:
Pour strawberry jam in a bowl and stir until smooth.
Transfer whipping cream and vanilla sugar into a bowl and beat until soft peaks form.

Remove cake from the oven and place it on a wire rack to cool.
(Don´t remove the baking paper!!!)
Once the cake has cooled, spread with the strawberry jam, than top with the whipped cream.
Gently roll the cake (from the plain side) peeling off the parchment paper as you roll.
The pattern should now be on the outside of the cake.
Store cake, covered with plastic foil, in the refrigerator for about 2 hours.



To every mother in the universe, have a great mother´s day, you are the Best.

                              ♥ ♥  ♥ ♥  ♥ ♥ 
Für alle Mütter im Universum, habt einen wunderschönen Muttertag, Ihr seid die Besten.



Kommentare:

  1. Absolutely gorgeous! I'm so copying this idea for decoration!!

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    1. Go ahead;-) It's so easy you can draw anything on the cake and make your own templates;-) Thanks;-)

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  2. Wunderschön! Das macht aus der Rolle etwas ganz besonderes :-)

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  3. Superschöner Kuchen! Leider habe ich deinen Blogpost jetzt erst gesehen. Meine Mama hätte sich bestimmt gefreut... >_<

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    1. Hallo Mina! Dankeschön, aber es gibt immer ein nächstes Mal;-)

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  4. Die Rolle ist so schön geworden, ein kleines Kunstwerk. Die Beschreibung Deiner Mama ist so wunderschön geschrieben, da wird's mir gleich warm ums Herz!

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    1. Ganz lieb;-) So ist meine Mama;-) Keine Köchin, aber dafür eine Künstlerin;-)

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  5. wow... How are you not a professional chef artist of some sort!! :)

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    1. You're the best! Thanks for that awesome compliment ;-)

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  6. Die Füllung sieht ja toll aus! Steckt die Gabel da ganz ernsthaft von alleine drin? Liebe Grüße!

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    1. Hallo Tonia! Die Füllung ist auch super lecker. Unbedingt ausprobieren;-) Nee, bei der Gabel musste ich schon etwas nachhelfen;-)
      Ganz liebe Grüße
      sabrinasue:-)

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