Sonntag, 9. Februar 2014

homemade (almost) wholemeal breakfast bagels

english
Poppy seed, onion, cinnamon, wholemeal or plain, homemade bagels are simple to make, and so unbelievable delicious. I don´t want to miss them for breakfast, It´s an absolute must. The hole makes the difference, I love to spin the bagel around, before I cut it into half and garnish it with my favorite topping. Now some of you might ask what´s the subtle distinction between bagels and other breads? It´s the boiling stage, it gives the bagels their typical shiny crust, the extra soft center and let them keep their shape while baking. My homemade wholemeal breakfast bagels recipe is an almost wholemeal bagel recipe, because I used 150 g wholemeal wheat flour, to make the bagels a bit more healthy. I also added italian herbs, for a special twist.
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deutsch
Mohn, Zwiebeln, Zimt, Vollkorn oder ganz ohne alles, selbst gemachte Bagels sind ganz einfach in der Herstellung und so unfassbar lecker. Für mich gehören sie einfach, zu einem perfekten Frühstück, ein absolutes Muss. Das Loch in der Mitte macht den Unterschied. Ich liebe es den Bagel herumzuwirbeln, bevor ich ihn aufschneide und dann mit allen möglichen Köstlichkeiten belege. Jetzt fragt sich bestimmt der ein oder andere, was denn der Unterschied zwischen Bagels und anderem Brot ist? Die kurze Kochstufe der Bagels vor dem eigentlichen Backvorgang ist das Geheimnis. Dadurch erhalten die Bagels ihre, für sie so typisch, glänzende Kruste, den soften Kern und behalten ihre Form, beim Backen. Meine Bagels Rezept ist ein fast Vollkorn Bagels Rezept. Fast Vollkorn, weil ich 150 g Weizenvollkornmehl benutzt habe, um die Bagels etwas gesünder und gehaltvoller zu machen. Ausserdem habe ich italienische Kräuter unter den Teig gemischt, um den Bagels, den letzten Pfiff zu verleihen.


wholemeal breakfast bagels
(makes about 16 bagels)

Ingredients:

1 package yeast (42 g)
500 ml milk, lukewarm
150 g wholemeal wheat flour
650 g flour
1 tablespoon sugar
2 teaspoons salt
3 teaspoons italian herbs

Directions:

Combine wholemeal wheat flour, flour, sugar, salt and italian herbs in a big bowl.
Crumble yeast into lukewarm milk and stir until dissolved.
Add yeast milk to flour mix and knead, until dough is smooth and elastic.
Cover dough and place it at a warm spot, to let rise double in size, 
for about 1 hour.
Place dough onto a lightly floured work surface and divide into 16 equal pieces.
Knead each piece to a ball and let dough chill for 15 minutes.
Use a wooden spoon, to poke a hole in the middle of each ball and
stretch it with your hands.

Preheat oven to 390°F. Line baking sheet with baking paper.
Fill a fireproof container with water and place on the bottom of the oven.

The resulting steam allows the dough to rise even better.
The bagels become extra soft and fluffy.

In the meantime fill a saucepan 3/4 full with water and bring to a boil.
Boil the bagels, two at a time, until they rise to the surface of the pot, about 30 seconds per side.
Remove the bagels with a slotted spoon and place them on the prepared baking sheet.
Bake in the preheated oven, until the bagels begin to brown, 20-25 minutes.
Let cool down on a wire rack and enjoy...

Tip:
Freeze the bagels, you don´t eat at once.
Toasted for breakfast they are unbelievable delicious.
What´s your favorite bagels topping? Savory with ham, cheese, tomatoes, olives and feta cheese or sweet, with honey, nutella, bananas and strawberry jam?
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Wie mögt ihr eure Bagels am Liebsten? Herzhaft, mit Schinken, Käse, Tomaten, Oliven und Feta oder Süss, mit Honig, Nutella, Bananen und Erdbeermarmelade, der kulinarischen Lust sind hier keine Grenzen gesetzt.

Kommentare:

  1. Herzhaft... absolut!!! Nur die Oliven brauchen nich wirklich drauf :-)) Wieder mal tolle Fotos!!!!!!

    Liebe Grüße
    Tina

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  2. Göttlich! Ich mag Bagels auch sooo gerne!! Am liebsten mit Frischkäse, Salami, Salat, Kresse :D

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